This website is using cookies. By continuing to use the website you agree to our Cookie Policy. More information about Cookies.

Accept
+ Suggest a Restaurant
News

Veselīgs uzturs - labas omas un izaugsmes pamats

2020-10-23
Publish your own article

Rudens un ziemas sezonas aktīvais darba grafiks un drēgnie laikapstākļi bieži nāk komplektā ar stresu un raizēm, kas nereti izraisa emocionālu ēšanu vai pat pārēšanos. Tieši tāpēc šis ir īstais laiks, kad veselīgs uzturs var kļūt par aizraušanos un izcilu sabiedroto ikdienas dzīvē. Lai neapjuktu pieejamajā informācijā ir jāsāk ar visvienkāršākajiem soļiem un jāsaprot, ka sabalansēts uzturs ir ne tikai fizisko pārmaiņu pamatā, bet arī garīgo. Lai nodotos jauniem izaicinājumiem uztura un veselības pasaulē, ir jāzina dažas nianses kā to izdarīt pēc iespējas pareizāk.
 

Sabalansēts uzturs - ikdienas sastāvdaļa
 

Pirms veselīgs uzturs tiek ieviests ikdienā ilgi nav jānopūlas un jāslīkst interneta padomu jūrā. Gluži vienkārši, jāsāk pievērst uzmanība tam, kā dažādu ēdienu lietošana liek justies - ne tikai konkrētajā brīdī, bet arī nākamajā dienā. Sākot ēst sabalansēti un veselīgi (galvenokārt, izslēdzot pusfabrikātus un cukuru) jau pēc divām, trīs nedēļām jūtamas pozitīvas izmaiņas. Manāmi uzlabojas miegs, noskaņojums, palielinās produktivitāte un arī dzīves kvalitāte! Jūtot, kā veselīgs uzturs uzlabo ikdienu, ir lielāka iespējamība, ka tas sagādās gandarījumu un būs vēlme turpināt iesākto. Krasas pārmaiņas var šķist nomācošas vai pat biedējošas, jo tās ir ārpus komforta zonas, tomēr tieši tur ir vieta izaugsmei. Sākumā dienu dienā sekot veselīga uztura paradumiem, visticamāk, neliksies kārdinoši, īpaši tad, ja dažādām uzkodām un našķiem ēdienkartē ilgstoši ir bijusi galvenā loma. Cilvēks, būdams baudītājs, ar ēdienu asociē sevis lutināšanu, mīlēšanu un labsajūtu. Taču ceļā uz gastronomisko baudu veselīgs ēdiens visbiežāk nav pirmā izvēle. Ja īslaicīga labsajūta, nogurums ikdienā pret ilgtermiņa laimi ir Tev un man dotās izvēles, tad kāpēc gan izvēlēties pirmo? 

 

Pirmie soļi ceļā uz sabalansētu uzturu
 

Lai būtu vieglāk ļauties pārmaiņām, tās noteikti jāuzsāk ar kaut ko patīkamu un gardu gan dvēselei, gan garšu kārpiņām. Viens no populārākajiem ieteikumiem, kurš nudien nebūs visiem pa prātam, ir sākt ar ceļojumiem garšu pasaulē un gatavot neaizmirstamas veselīga uztura maltītes. Receptes ir pieejamas visdažādākajās formās un uzziņas avotos. Jaunas vēsmas virtuvē iepriecinās kā pašu, tā arī ģimenes locekļus, kuru prieks par maltītēm būs lielākais atbalsts ceļā uz veselīga uztura ieviešanu ikdienā, īpaši tad, ja ēdiens gatavots ar prieku un mīlestību. Tomēr, ja gatavošana neliek dvēselei jūsmot, tad laba izvēle būs arī kāds no tuvākajiem piemājas restorāniem, kur profesionāļi ir parūpējušies par to, lai teju jebkurai sastāvdaļai būtu alternatīvas un, lai ēdienus iespējams sakombinēt pēc sirds patikas. Šo maltīšu laikā ir pāris svarīgas nianses, kuras būtu vēlams atcerēties. Ēdiens ir jābauda un šķīvja saturam jāpievērš maksimāla uzmanība. Telefonam, televīzijai vai grāmatai nevajadzētu būt pusdienu vai vakariņu kompanjonam, lai ēdienreizi aizvadītu mierīgi un spētu ēst apzināti. Tas palīdzēs ēst lēnāk un notvert sāta sajūtu, iespējams, ātrāk kā līdz šim.

 

Zinātnisks skaidrojums

  

Emocijas, sāpes un miegu mums palīdz regulēt serotonīns, kuru varam kontrolēt ar veselīga uztura palīdzību. Aptuveni 95% serotonīna tiek ražoti kuņģa-zarnu traktā, kur ir miljoniem nervu šūnu jeb neironu, pēc kā varam spriest, ka gremošanas sistēma palīdz ne tikai uzņemt pārtiku, bet arī kontrolēt emocijas. Mūsu smadzenes darbojas vienmēr - tās rūpējas par domām, kustībām, elpošanu, sirdsdarbību un maņām pat tad, kad neesam nomodā. Tas nozīmē to, ka smadzenēm patstāvīgi ir nepieciešama “degvielas” piegāde. Šī “degviela” tiek iegūta no pārtikas produktiem, kurus lietojam un to uzturvielas ir “degvielas” kvalitātes pamatā. 

Pavisam vienkāršs piemērs - labam auto vienmēr liesim viskvalitatīvāko degvielu, lai tas kalpotu maksimāli garāku laika periodu un tiktu saudzēts, jo mēs taču mīlam savu auto! Bet vai mēs vienmēr tā rūpējamies arī par savu garīgo un fizisko veselību? Tas ko ēdam būtiski ietekmē smadzeņu struktūru, darbību un galu galā arī noskaņojumu. Veselīgs uzturs visnotaļ ir gana komplicēta zinātne, tomēr visprātīgākais lēmums, ko varam pieņemt ir – ieklausīšanās savā organismā un tā novērtēšana. Iesākumā tas var būt sarežģīti, ja sabalansēts uzturs nav ikdienas sastāvdaļa un  organisms ilgstoši ir mānīts ar dažādiem pārstrādātiem produktiem, kuru reālā uzturvērtība ir krietni zemāka kā sabalansēta uztura pārtikai. Protams, nav viena konkrēta produkta vai uzturvielas, kas varētu novērst drūmu garastāvokli, taču dažādu dārzeņu, augļu, liesu olbaltumvielu un pilngraudu ēdieni noteikti nodrošinās pietiekamu vitamīnu un minerālvielu uzņemšanu, lai garīgā veselība uzlabotos.
   

Patstāvīgi ievērojot veselīga uztura pamatprincipus ir ļoti viegli iztulkot sava organisma kāri pēc konkrēta ēdiena vai produkta. Katrā produktā ir kāda noteikta viela, tāpēc visbiežāk organisms pēc tās alkst tad, kad konkrētās vielas kļuvis par maz. Šo rudeni sāksim ar  apņemšanos ieklausīties sava organisma vēlmēs un piepildīsim tās.

Lai priecīgs prāts, mierīga sirds un gardas maltītes!

Tavā apkārtnē noteikti ir pieejami restorāni, kas piedāvā veselīgas maltītes. Izmanto brīžus, kad nevēlies gatavot mājās un ieskaties restorānu piedāvājumos.