Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Izsmalcināti restorāni Latvijā – vai esat izbaudījuši pieredzi visos?

2020-10-14
Загрузить репортаж

Jau kādu laiku labākie un izsmalcinātākie restorāni cenšas piedāvāt sezonai atbilstošu ēdienkarti, pēc iespējas izvēloties vietējo zemnieku sarūpētos produktus. Protams, ka vienā apskatā nevaram iekļaut visus restorānus, tādēļ šoreiz pastāstīsim tiem, kam šī ir firmas zīme. Lai arī lielākā daļa šo vietu atrodamas Rīgā, tiem, kas plāno pavadīt laiku ārpus galvaspilsētas, pateiksim priekšā, kur meklēt izsmalcinātus restorānus arī citviet Latvijā.

 

Vecrīgas piedāvājums gardēžiem

Vecpilsēta ir paradīze labas virtuves cienītājiem, - šeit atrodami restorāni vai katrai gaumei. Tos iecienījuši gan vietējie zinātāji, gan tūristi, kas vēlas nobaudīt apmeklētās valsts īpašās garšas.

 

B-Bārs

(Doma laukums 2)

Jau gadiem iecienīta vieta Rīdzinieku vidū, kur baudīt ēdienu, labu kokteiļus, kā arī plašo vīnu klāstu. Ēdiens tiek gatavots no Latvijas vietējiem produktiem. Ēdienkarte ir piemērota arī veģetāriešiem, jo ir iespēja izvēlēties no vairākiem veģetārajiem ēdieniem. Vasaras sezonā iespejams izbaudīt āra terasi ar skatu uz Doma baznīcu. B-bārs ir viena no tām vietām Vecrīgām, kurā vietējie novērtē labo kvalitāti un nesteidzīgo atmosfēru, tāpēc pastāvīgo klientu netrūkst.

 

Restorāns 3

(Kalēju iela 3)

Restorāna šefpavāri Ēriks Dreibants un Juris Dukaļskis cenšas radīt dabīgu cienastu, kas radīts no produktiem bez rūpnieciskas iejaukšanās un kuru sertifikāti apstiprina produktu izcelsmi atbilstoši atbildīgas audzēšanas un zvejas normām. Gatavojot ēdienus ar mūsu reģionam raksturīgām un unikālām garšām, restorānā cenšas izmantot visu, kā paši saka – “no mēles līdz astei”. Šajā skandināviskajā restorānā ar atturīgo interjeru gardēžiem ir iespēja pilnībā novērtēt forest food kulināro virzienu. Vīnziņi piemeklēs piemērotāko vīnu vai ieteiks kādu no kokteiļiem. Starp citu, arī lielākā daļa vīnu, degvīnu un sulu ir BIO produkti.

 

Dome

(Miesnieku iela 4)

Viesnīcas restorāns darbojas jau vairāk nekā desmit gadus un ir gardēžu iecienīts, īpaši zivju cienītāju vidū. Zivju ēdienus papildina sezonālās sastāvdaļas. Zivis šim restorānam piegādā ne vien mazās zivju audzētavas, bet pat atsevišķi zvejnieki. Šefpavārs Sergejs Siporovs turpina meklēt arvien jaunas nianses, vietējos produktus apvienojot ar mūsdienīgām Eiropas kulinārajām tehnikām, tādēļ ēdienkarte tiek nepārtraukti papildināta. Izsmalcinātais restorāns atrodas klusā Vecrīgas vietā netālu no Doma laukuma un to iecienījuši tie, kas priekšroku dod ne vien labai garšai, bet arī mierīgai un elegantai atmosfērai.

 

3 pavāru restorāns „Tam labam būs augt”

(Torņa iela 4)

Jau desmito gadu rīdziniekus un pilsētas viesus gardi cienā 3 pavāru restorāns „Tam labam būs augt”, kura dibinātāju uzvārdi – Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants gardēžu vidū ir kā firmas zīme. Šis viņu projekts veidots kā atklātās virtuves restorāns. Lielie uzņēmuma panākumi nav sagrozījuši komandai galvu un restorāns joprojām ir pieejams un draudzīgs. Īpaši iecienīti ir branči, kuru laikā gan pieaugušie, gan bērni var baudīt ne vien ēdienu, bet arī šefpavāru trikus ar sauso slāpekli.

 

Kaļķu vārti

(Jauniela 20)

Šis gandrīz visiem zināmais restorāns nesen mainījis savu atrašanās vietu un nu meklējams citā Vecrīgas daļā, taču savas kvalitātes nav mainījis! Sezonālā ēdienkarte pamatā balstīta uz Latvijas lauku un ūdeņu labumiem. Tos kombinējot un eksperimentējot, šefpavāre Inga Cīrule radījusi piedāvājumu, kurā ir brīnišķīgi, latviski ēdieni mūsdienīgā interpretācijā. Telpu restaurācijas laikā atklātās vēsturiskās lietas modernajam interjeram piešķir vēsturisku pieskaņu, piemēram, vecās koka konstrukcijas vai ķieģeļu velves pagrabā. Šobrīd gardēžiem pieejamas telpas divos stāvos, bet pavisam drīz plānots aicināt arī uz trešo stāvu, kurā paredzēta banketu zāle un stiklota terase.

 

Gutenbergs terase

(Doma laukums 1)

Restorāna šefpavārs Ingus Felmanis piedāvā lielisku grila virtuvi. Sadarbībā ar Latvijas zemniekiem un labākajiem ārvalstu piegādātājiem radīta baudāma un viegli saprotama ēdienkarte. Šeit nogaršojamajos ēdienos noteikti būs arī kaut kas no centrāltirgus zemniekiem iegādāts. Un šeit ir brīnišķīgi vīni bez nesaprātīgiem uzcenojumiem un interesanti džina kokteiļi! Vēl šī vieta ir izslavēta ar jauko un draudzīgo apkalpošanu. Piektajā stāvā esošā zāle ļauj baudīt lielisku skatu uz Vecrīgas torņiem. Interjerā dominē stikls, vecpilsētas mūri un metāls. Lai nebiedē nosaukums “terase” – arī Latvijas drēgnajos mēnešos šeit būs silti un omulīgi, vakaros varēsiet sildīties arī pie kamīna.

 

Gardēžu vietas citur centrā

Kad gribas baudīt maltīti ārpus tūristu ieskautajām Vecrīgas ielām, pilsētas centrs būs laba izvēle. 

 

Andrejostas Kvartāls

(Eksporta iela 1a)

Šī vieta neklasificējas kā restorāns, bet gan kā atpūtas vieta, kur baudīt mūziku, dzērienus un ēdienu. Vasarā tiek rīkoti pasākumi brīvā dabā. Šī ir vieta, kur noteikti baudīt skatu un vēros saulrietu. 

 

Forest

(Raiņa bulvāris 21)

Vietā, kur dažādas iestādes nomainījušas viena otru, nu jau kādu laiku atrodas restorāns Forest, kas piedāvā Latvijas modernās un Eiropas klasiskās virtuves ēdienus, pielāgotus dabas un lauku velšu sezonalitātei. Gardēžu baudai tiek piedāvāti ne vien klasiskie tartari, karpačo un dažādi salāti, bet arī kārtīgi latviešu ēdieni – pašu kūpinātas reņģes, cūkgaļas ribiņas un dažādi medījumi. Ja nevarat izvēlēties, jau iepriekš pabrīdiniet pavārus un jums tiks sagatavota speciāla degustācijas ēdienkarte ar pieciem, sešiem vai pat septiņiem ēdieniem. Patīkami šeit jutīsies ne vien vēderi, bet arī acis – elegantais interjers un skats uz operu ir lielisks!

 

Kolonāde. Mūsu stāsti…

(Brīvības bulvāris 26)

Izsmalcināta un sezonāli krāsaina gardēžu ēdienkarte, plaša un kvalitatīva vīnu karte, kā arī mūsdienīgi latvisks interjers īsā laikā padarījis restorānu par Rīgas gardēžu un svinību organizētāju kulta vietu. Šefpavāra Aināra Volodkas radītajā ēdienkartē īpaša vieta ierādīta gadskārtai atbilstošiem vietējiem lauku labumiem, bet ņemot talkā klasiku un arī starptautiskus akcentus. Šajā restorānā rosīgo pavāru ziņā nodota atvērtā tipa virtuve. Šīs vietas lielais trumpis ir tās atrašanās vieta – aiz loga redzams gan Brīvības piemineklis, gan romantiskais Laimas pulkstenis, gan operas nams un skaistie Rīgas parki. Mājīgajā interjerā jaušams trīsdesmito gadu Rīgas šarms un elegance.

 

Entresol

(Elizabetes iela 22)

Restorāna veidotājs un šefpavārs Raimonds Zommers ir kā kvalitātes zīme ēdienam. Tas šeit ir svaigs, sezonāls, aizraujošs un māksliniecisks. Šeit papildus bieži mainīgajiem sezonālajiem ēdieniem īpašā “rozīnīte” ir knapas, – priekšēdieni, kas ar nolūku tiek gatavoti nelieli, lai saglabātu garšas kārpiņu aktivitāti un ļautu koncentrēties uz ēdienu. Restorāna telpa ir skaisti franciski eleganta, veidota smalkas viesistabas stilā, kur zemākajā daļā atrodas atklātā virtuve un bārs ar dažiem galdiem, bet augstāk – pati zāle. 

 

Garage

(Elizabetes iela 83/85)

Demokrātiskais vīna bārs Garage ir stilīga vieta interesantu vīnu un ēdienu baudīšanai, kur katru dienu atradīsiet kaut ko jaunu. Garage mainīgā ēdienkarte vienmēr piedāvās jaunas garšas pieredzes, sākot vakaru ar tapām, turpinot ar pamatēdieniem un noslēdzot ar desertu. Ēdienkarte šeit mainās katru dienu, tāpēc tikpat regulāri tiek piedāvāti jauni, svaigi zivju un gaļas pamatēdieni pēc šefpavāra iedvesmas. Restorāna lieliskā komanda palīdzēs arī piemeklēt izcilus vīnus un dzirkstošos dzērienus, kas saskanēs ar jūsu vakara garšu ceļojumu. Dažkārt vakariņas pavadīs arī kvalitatīva dzīvā mūzika – šeit ir uzstājušies daudzi Latvijā zināmi mākslinieki. Arī interjers pārsteigs – atjaunotie automašīnu krēsli vien ir ko vērti!

 

Kurp gardēdim doties ārpus Rīgas

Ja esat izlēmuši doties ārpus Rīgas, arī citur Latvijā iespējams atrast izsmalcinātus restorānus, kas spēs izdabāt pat izlepušāko gardēžu kaprīzēm.

 

Kannas

(Annas, Zaubes pagasts, Amatas novads)

Zaubes pagastā esošais SPA viesnīcas Annas Hotel restorāns nederēs tiem, kas nolēmuši papusdienot vai pavakariņot garām braucot. Tas strādā tikai noteiktos brokastu, pusdienu un vakariņu laikos, pie kam galdiņš rezervējams jau iepriekš. Restorāna piedāvātā ēdienkarte nav plaša, bet izsmalcināta. Šeit ir iespēja improvizēt ar pārbaudītām garšas buķetēm un papildināt ēdienu, sabalansējot labas lietas un mūsdienu prasīgā viesa vajadzības. Šefpavāra Dzintara Kristovska veidotais piedāvājums mainās katru dienu, atspoguļojot pašreizējās sezonas ražu vietējos dārzos, mežos un pļavās – viss svaigs un augstas kvalitātes. Desertam pieejama arī vietējo sieru izlase. Restorāns atrodas atjaunotajā Annas muižas kungu mājā un ļauj viesiem justies īpaši. Tā iekārtojums ir izsmalcināts un svinīgs, taču 18.gs. uzceltās Annas muižas vēsturiskais gars piešķir restorānam īpašu noskaņu.

 

Pavāru māja

(Brīvības iela 2, Līgatne)

Pavāru māja ir atvērta vien no piektdienas līdz svētdienai, pie kam arī šeit nepieciešama iepriekšēja rezervācija. Ērika Dreibanta projekts ir savdabīgs, šeit tiek pasniegta gardēžu ēdienkarte četru vai sešu kārtu garumā, kas nozīmē, ka maltītei jāplāno atvēlēt divas vai trīs stundas. Un katru reizi tas būs jauns pārsteigums, jo ēdienkarte tiek mainīta ļoti bieži. Tā nav plaša, toties izmeklēta, ļoti tuva pašiem pavāriem, no slow food zemnieku produktiem un savvaļas veltēm. Te kopā darbojas aizrautīgi pavāri ar zemniekiem, dabas zinātājiem un meistariem, lai izzinātu un atklātu mūsu reģionam unikālas garšas un pieredzi. Lai radītu īpašu noskaņu, saimnieki lūdz ievērot eleganti komfortablo tērpšanās stilu.

 

Zoltners

(Tērvetes pagasts, Kroņauce)

Restorāns piedāvā iespēju baudīt izsmalcinātu maltīti no vienmēr svaigiem sezonas produktiem. Dabiskums un nesamākslotība ir ēdienkartes būtiskākie elementi, kas apvienojumā ar šefpavāra Naura Malāhova aizrautīgo pieeju rada Ziemeļeiropai raksturīgas garšu kombinācijas un ļauj atklāt aizvien jaunas vietējo produktu garšu nianses. Ēdienkarte ir lakoniska, vienkārša un sezonāla, un tāds ir arī interjers. Šarmu vietai piešķir ainaviskā vide un milzīgais miers visapkārt. Šeit noteikti jānoprovē arī kāda no alus šķirnēm, kas radītas tepat blakus esošajā Zoltnera brūzī. Dažkārt restorāns kļūst par mājvietu koncertiem un mākslas pasākumiem.

 

Jonathan Spa Restorāns

(“Ezerputni”, Amatciems, Amatas novads)

Skaista un ezeru ieskauta ainava, svaigs gaiss, izsmalcināta virtuve, mājīgums un komforts raksturo šo vietu! Restorāns piedāvā baudīt neaizmirstami garšīgu virtuvi no labākajiem produktiem, sadarbojoties ar vietējām zemnieku saimniecībām. Livonijas kulinārā ceļa ēdienkartē ir sulīgi un veselīgi meža gaļas ēdieni. Latviskās garšas papildina citu pasaules tautu kulinārā mantojuma akcenti. Dažkārt restorāns organizē tematiskus gardēžu pasākumus, piedāvājot septiņu kārtu ēdienkarti. Inas Poliščenko radošās idejas tiek izmantotas fantastisku kūku un smalkmaizīšu pagatavošanai. Jonathan SPA restorāns iekārtots maigos koka motīvos un sniedz komfortu un atpūtas sajūtu šajā ārkārtīgi skaistajā vietā.