Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vīnogu škirnes - kā izvēlēties sev piemērotāko vīnu?

2021-07-14
Augšupielādēt reportāžu

Pat vīna pazinējiem laba sarkanvīna vai baltvīna izvelē var būt biedējošs uzdevums. Jāņem vēra daudz un dažādi aspekti, sākot no pasaulē iecienītāko vīnogu šķirņu pārzināšanas līdz katra vīna ražošanas reģiona īpatnību izpētei.

Lai to padarītu vieglāku mēs esam apkopojuši svarīgāko informāciju, kas jāzina izvēloties vīnu.

Skaidrs ir tas, ka vīnogu šķirnes ir neskaitāmi daudz un pat no vienas šķirnes katru reizi tas izdodas ar nedaudz citādu garšu buķeti. Tieši tas ir pats fascinējošākais, ka katrs audzētājs rada savu unikālo vīna garšu. Nobaudīšanas vērta ir ikkatra vīnogu šķirne - apskati vīna bāru klāstu Rīgā.

 

Vīnu iedalījums

Ir daudz un dažādu vīna iedalīšanas veidu. Pēc ražošanas tehnoloģijām var izšķirt piecus no tiem:
1. Dabīgie sausie galda vīni, kas izraudzēti pilnībā. Tiem gandrīz ne cik nejūt cukura klātbūtni, jo cukura daudzums ir pavisam niecīgs. Pilnībā neizraudzētie vīni ir pussausie, tajos ir saglabājies lielāks cukura saturs, taču mazāks etalona daudzums.
2. Aromatizētie vīni, kam pievienotas augu, piemēram vērmeļu vai raudeņu garšas. Vispazīstamākais aromatizētais viņš ir vermuts, kam pievienotas vērmeļu uzlijas.
3. Dzirkstošie vīni, ko pazīstam kā šampanieti. Arī tas tiek iedalīts sausajā, pussausajā, pussaldajā un saldajā.
4. Gāzētie vīni, populārākais no tiem ir sidrs, ko pagatavo raudzējot ābolu sulu.

 

Savukārt, pēc krāsas vīnu iedalījums ir sekojošs:
1. Sarkanvīns, kam ir dažādas nokrāsas sarkanā vai brūngani sarkana krāsa  un ko raudze no sašķaidītas vīnogu masas.
2. Gaišajos vīnos, kam ir tīra vai nedaudz iekrāsota vīnogu sulas krāsa un ko raudze no spiednēs iegūtas vīnogu sulas.
3. Sārtajos vīnos, kam daļu ogu raudzē kā sarkanvīnam, bet daļu kā gaišajiem vīniem.

 

Vīnogu škirnes un to īpatnības

1. Chardonnay ir viena no pasaules populārākajām balto vīnogu šķirnēm, un vīni, kas gatavoti ar Chardonnay, ir atrodami gandrīz jebkurā pasaules vīnu sarakstā. Par šīs šķirnes mājām tradicionāli tiek atzīts leģendārais Burgundijas vīna reģions Francijā, lai gan populāri ir arī Chardonnay vīni no Kalifornijas un Austrālijas. Šis vīns tiek iedalīts pie sausajiem baltvīniem, tā garšas svārstās no citrona mizas līdz ceptiem āboliem un tropiskiem augļiem, piemēram, ananāsiem. Šim plašajam garšu klāstam ir divi iemesli: klimats un ražas novākšanas datums. Jo vēsāks klimats, jo vairāk citrusaugļu notis kļūst redzamas vīnogās. Tas pats attiecas uz vīnogām, kas novāktas agrāk. Siltākā klimatā un vēlāk ražas laikā vīnogas attīsta vairāk cukura un zaudē zināmu skābumu. 

2. Merlot  var uztvert kā laimīgu draugu, kurš nav pārāk prasīgs un uz kuru parasti var paļauties, lai pavadītu brīnišķīgu vakaru. Kopā ar plūmju, kazeņu un sarkano augļu notīm Merlot jūtama arī ozola samtainā garša. Šo vīnu var izvēlēties pie vakariņām ar vienkāršiem ēdienie, tas ir svaigs, viegls un sulīgs. Ja vēlaties izmēģināt Merlot vīnu, tad noteikti iesakām izvēlēties Čīli kā savu pirmo piestāšanas ostu. Arī šis vīns tiek iedalīts pie sausajiem sarkanvīniem. 

3. Vīna ražošanas ziņā Riesling ierindojas starp trim labākajām balto vīnogu šķirnēm visā pasaulē (kopā ar Chardonnay un Sauvignon Blanc). Tradicionālā Riesling mājvieta ir Vācijas Reinas reģions. Šie vīni ir ievērības cienīgi ar to, ka tie ir ļoti aromātiski un ar augstu skābumu, parasti ar ziedu vai tropu augļu notīm. Atšķirībā no citām vīnogu šķirnēm, Riesling gandrīz nekad netiek jaukts ar citām vīnogām. Šī vīna garšas īpatnības variē no sausa līdz pat saldam. 

4. Vilinošs, burvīgs un nedaudz neparedzams, ir grūti pretoties šīs mīklainās vīnogu šķirnes pievilcībai. Pinot Noir meža zemeņu, sulīgo sarkano plūmju, vijolīšu un jāņogu garšas nevienu neatstās vienaldzīgu. Šis vīns tiek iedalīts pie sausajiem vīniem. 

.

Vīnu saraksts visnotaļ ir teju nebeidzams. Katra reģiona un katra vīnogu ķekara garšas ir atšķirīgas. Tā pagatavošana ir īpaša tradīcija, ko vīndari pārņēmuši savās rokās no paaudzes paaudzē. Taču nav jādodas uz tālām zemēm, lai nobaudītu patiesi labu un izsmalcinātu vīnu. Ielūkojoties  Meniu.lv - restorānu ceļvedis Latvijā, atradīsiet labākos vīna bārus, kuros baudīt elegantu vakaru.